Creativity and Innovation Management in Higher Education

CREATIVITY AND INNOVATION MANAGEMENT
IN HIGHER EDUCATION

Experience Report Joker & Trendhuis Belgium

Vertrekscene:

Trendhuis is een bedrijf dat actief is op het gebied van (trend)onderzoek, concepten, strategieën en communicatie, dit alles vanuit een duurzame benadering. We hebben verschillende contacten met bedrijven die werken met het thema duurzaamheid. Zo konden we deelnemers aan de cursus koppelen aan een duurzame onderneming voor de stage. Innovatie en duurzaamheid gaan voor ons hand in hand omdat je nieuwe manieren van werken nodig hebt om oude gewoonten te veranderen en duurzamer en toekomstbestendiger te worden. Het is altijd een verrijking voor ons als we nieuwe creatieve en innovatieve benaderingen kunnen aannemen.

 

Begin van de reis

Door in een Europees team te werken, laten we ons inspireren door hoe dingen in andere Europese landen werken en kunnen we best practices met elkaar delen.

We hebben enkele jaren ervaring in het werken in Europese teams en we vinden het een echte verrijking van onze professionele ontwikkeling. De internationale bijeenkomst in Palermo was ook een bovenmatige ervaring om het hele team te ontmoeten en meer direct te weten te komen over de innovatieve aanpak. Ons enthousiasme van deze bijeenkomst maakte het gemakkelijk om het team thuis te overtuigen om deel te nemen aan CIM.

 

Mijlpalen

Het resultaat van de cursus voelde voor ons zeer positief aan omdat onze 20 deelnemers echt waardeerden wat we boden en de aanpak die we gebruikten. De stages waren ook een succesverhaal, zeker toen we hoorden dat een vijftal deelnemers na hun stage er een baan kregen.

 

Onderweg

Het volgen van de CIM-aanpak in onze duurzaamheidscursus was een geweldige manier om nieuwe wijzen van leren en lesgeven uit te proberen. In het begin was het een beetje moeilijk om alle deelnemers (vooral de ouderen) te laten bijdragen aan het delen van wat ze hebben geleerd, vooral bij het onderdeel ‘resultaten meten’. We konden dit echter oplossen door een extra cursus over meten toe te voegen met enkele praktische oefeningen. Tijdens de cursussessies was het erg interessant om de deelnemers te zien groeien en hun kennis over duurzaamheid en creatieve/ innovatieve methoden uit te breiden.

Bij aankomst

Getuigenissen van deelnemers:

“Ik dacht dat ik alleen maar over het milieu zou leren en had duurzaamheid nog nooit in een breder perspectief gezien”

“Ik was erg blij met de systematische en gevarieerde methoden van de trainers: ze maakten het gemakkelijk om het SDG-FIT plan te begrijpen dat prioriteit geeft aan een stapsgewijze kringloop van ontwikkeling, integratie, realisatie en meting van duurzaamheid.”

“De gebruikte didactische methoden en middelen waren meer dan voldoende. Ik waardeerde de combinatie van theorie, praktijkcases en opdrachten erg. Als pluspunt heb ik ervaren dat de meeste docenten veel praktijkervaring hadden en ons hebben laten ervaren hoe oplossingen te vinden zijn zelfs voor moeilijke gevallen. Vooral de design thinking methodologie faciliteerde het leerproces.”